Lokaal nieuws

now browsing by category

 

Jannie de Jong-Boskaljon gehuldigd tijdens viering 150-jarig bestaan Nederlandse Rode Kruis

Vrijdag 9 september was er voor de vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis, District Gelderland-Zuid, een bijeenkomst in hotel Van der Valk Tiel ter ere van het 150-jarig bestaan van de organisatie. Onze vrijwilligster Jannie de Jong-Boskaljon ontving tijdens deze bijeenkomt een speldje, omdat zij zich al tientallen jaren op een bijzondere manier voor het Rode Kruis inzet.  Bovendien is deze krasse dame een van de drijvende krachten achter de Tielse welfare tak, de tak die bij het landelijke Rode Kruis niet meer op de agenda staat. Ook speelde zij in het verleden een belangrijke rol tijdens de collecteweek.

Aansluitend waren 150 vrijwilligers vanuit het hele land uitgenodigd om deze bijzondere dag in hotel Krasnapolsky te vieren. Zij wisten niet dat de erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis, prinses Margriet, hier ook aanwezig was. Jannie was door het Rode Kruis Tiel voor deze gelegenheid aangemeld en zij vertelt over deze ervaring.

“‘s Middags was er een inloop bij Van der Valk met koffie, thee en gebak. Om 15.00 uur werden wij naar de zaal gehaald. Eerst een kort praatje over de ramp op St. Maarten en daarna werden wij (3 personen) op het podium gehaald. We kregen alle drie een toespraak, een insigne (speld), bloemen en nogmaals een toespraak.

Na de bijeenkomst bij Van der Valk reisden we af naar Amsterdam. Na het zoeken naar parkeerruimte kwamen wij bij hotel Krasnapolsky uit. Daar kom je ook niet iedere dag! Wij werden overvloedig binnen gehaald met hapjes en drankjes. Na hier en daar wat te hebben staan praten werd ik aangesproken door prinses Margriet. Ze begon echt heel veel vragen te stellen en kon ik vanzelf antwoorden, dat was dan ook heel apart.

Het was een spannende dag met veel indrukken. Ik had het ook allemaal niet verwacht en het is een grote verrassing geweest. Het is de bedoeling dat ik gewoon weer door ga met op de woensdagen met de mensen van alles doen, lekker voor hun koken en mensen thuis bezoeken. Heerlijk toch!

Ieder die ervoor gezorgd heeft dat ik in aanmerking kwam voor deze dag: hartelijk dank!”

Rode Kruis kijkt tevreden terug op Fruitcorso 2017

Het Rode Kruis kijkt terug op een mooi en gezellig Fruitcorso dat afgelopen week in Tiel werd gehouden.

Eerste hulpposten tijdens het Fruitcorso 2017

Tijdens het Fruitcorso heeft het Rode Kruis 3 EHBO posten langs het parcours. Dit is op het :

– Burgermeester hasselmanplein
– Burgstraat / Nieuweweg
– Stationsplein

Tijdens de doorkomst op de heiligestraat zijn er ook Rode Kruis vrijwilligers in de buurt van Heiligestraat/Tinnegieter

Mocht u met spoed hulp nodig hebben bel 112, ook tijdens het Fruitcorso als u op het parcours bent.

De Meldkamer Ambulancedienst zal dan ook de Centrale Rode Kruis post in kennisstellen.

Rode Kruis Tiel klaar voor het Fruitcorso

Het Fruitcorso staat weer voor de deur. Op 16 september rijdt de jaarlijkse optocht van praalwagens versierd met fruit weer door de Tielse straten. Het Rode Kruis Tiel is al meer dan 25 jaar Eerste Hulp-partner van de Stichting 4-Stromenland die het Fruitcorso organiseert. Een dergelijk evenement vergt veel voorbereiding.

Voor het Rode Kruis Tiel is het weer een enorme uitdaging om tijdens het Fruitcorso de hulpverlening in goede banen te leiden. Om dit te realiseren staan er dit jaar zo’n 40 vrijwilligers gereed, waaronder verpleegkundigen, logistieke vrijwilligers, verbindingsdienst en Eerst Hulp-vrijwilligers. Deze vrijwilligers en het benodigde materieel heeft het Rode Kruis allemaal zelf in huis, aangevuld met de ondersteuning van EHBO-vrijwilligers van Rode Kruis-afdelingen uit de regio.

Goed opgeleid
Iedere EHBO Rode Kruis-vrijwilliger is goed opgeleid en heeft minimaal zijn EHBO-diploma met reanimatie. De meeste vrijwilligers hebben aanvullende opleidingen gedaan, zoals NHT (Noodhulpteam), EHBDu (Eerste Hulp bij Drank- en drugsincidenten in het uitgaanscircuit), sportletsels, wandelletsels, enz.

Gewijzigde route
Dit jaar is de Tinnegieter opgenomen in het corsoparcours. Hiermee is de Nieuwe Tielseweg komen te vervallen. Het is daarom belangrijk om met de organisatie en de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio) extra goed naar de veiligheid op dit stukje parcours te kijken en naar de positie van de Eerste Hulpposten.

Centrale Post
Tijdens het Fruitcorso zijn alle hulpdiensten gekoppeld aan de Centrale Post van het Rode Kruis. Van hieruit worden vrijwilligers op de posten aangestuurd en als een post daarom vraagt assistentie ingezet van verpleegkundigen of ambulance.

Als het noodnummer 112 wordt gebeld voor een melding binnen het corsoparcours, komt dit bericht ook binnen op de Centrale Post van het Rode Kruis via de meldkamer ambulancedienst. De vrijwilligers kunnen namelijk veel sneller ter plaatse zijn dan een ambulance. Voor een ambulance moet plaats gemaakt worden om door de menigte heen te rijden. Daarom biedt het Rode Kruis vaak de eerste hulp.

Biketeams
De afstand tussen 2 posten kan soms erg groot zijn. Om de afstanden tussen posten te lopen of te rennen in een noodgeval, is vaak erg lastig. Om mobieler te zijn, maakt het Rode Kruis daarom gebruik van ‘biketeams’. Deze vrijwilligers verplaatsen zich per fiets over het parcours. De fiets is een handig hulpmiddel tijdens grote evenementen als het Fruitcorso. Zo kan de vrijwilliger zich snel verplaatsen, met de fiets een slachtoffer afschermen en kan er om drukte heen gefietst worden.

Het Rode Kruis is altijd opzoek naar vrijwilligers. Lijkt het je leuk om het Rode Kruis Tiel te ondersteunen? Kijk dan op vacatures !

De Nationale Kersenparty goed ontvangen

Op 23 juni werd in de St. Maartenskerk in Tiel een nieuw exclusief zakelijk netwerkevenement, zonder winstoogmerk, georganiseerd: De Nationale Kersenparty. De Nationale Kersenparty presenteerde een exclusieve zakelijk netwerkevenement met een inspirerend programma, omlijst met een preuvenement van smaakvolle streekproducten. Dit jaarlijks evenement biedt een platform om de verbinding op te zoeken met het regionale, provinciale en nationale netwerk, waarmee we de regionale ambities, ontwikkelingen en innovaties van Fruitdelta Rivierenland delen.

Sfeervol en smaakvol
Het preuvenement tijdens deze exclusieve zomeravond werd aangeboden door regionale restaurants en streekproducenten. Ook landwinkels presenteerden hun producten in een eigen ‘straat’ op het evenement. Zo waren er smaakvolle producten van o.a.: Gasterij Os en Paard, Restaurant PrinsHeerlijk, Fruitpartners Blom, De Betuwse Krenkelaar, Natuurlijk Gruun, De Oosterling, Betuws Wijndomein, Restaurant Bij Casper, World of Chocolat en de Betuwse Fruitshop.

Samenwerken
De Nationale Kersenparty is een evenement waarbij we met vele bedrijven en organisaties in de regio de handen ineenslaan om deze exclusieve party tot een waar visitekaartje van de streek te maken. Zo werken we bijvoorbeeld al samen met regionale partijen rondom de huisstijl en communicatie, eventsupport en faciliteiten. Zo bouwen we niet alleen aan een krachtig streekeigen evenement, maar verrijken we ook onderling het netwerk voor andere activiteiten.

Het Nederlandse Rode Kruis
Om de gezonde ambities te onderstrepen is het Nederlandse Rode Kruis gekozen als het begunstigde goede doel. Deze organisatie en het werk dat zij doen, spelen een belangrijke rol tijdens de bijeenkomst. Een deel van de opbrengst van het evenement wordt jaarlijks geschonken ten gunste van de hulpverleningsactiviteiten van het Nederlandse Rode Kruis.


Fotos gemaakt door Mike Blom

Rode Kruis begunstigde goede doel tijdens De Nationale Kersenparty

Op 23 juni wordt in de St. Maartenskerk in Tiel een exclusief zakelijk netwerkevenement, zonder winstoogmerk, georganiseerd: De Nationale Kersenparty.  De Nationale Kersenparty presenteert een exclusieve zakelijk netwerkevenement met een inspirerend programma, omlijst met een preuvenement van smaakvolle streekproducten. Dit jaarlijks evenement biedt een platform om de verbinding op te zoeken met het regionale, provinciale en nationale netwerk, waarmee we de regionale ambities, ontwikkelingen en innovaties van Fruitdelta Rivierenland delen.

Sfeervol en smaakvol
Het preuvenement tijdens deze exclusieve zomeravond wordt aangeboden door regionale restaurants en streekproducenten. Ook landwinkels presenteren hun producten in een eigen ‘straat’ op het evenement. Zo kunt u smaakvolle producten verwachten van o.a.: Gasterij Os en Paard, Restaurant PrinsHeerlijk, Fruitpartners Blom, De Betuwse Krenkelaar, Natuurlijk Gruun, De Oosterling en Betuws Wijndomein.

Samenwerken
De Nationale Kersenparty is een evenement waarbij we met vele bedrijven en organisaties in de regio de handen ineenslaan om deze exclusieve party tot een waar visitekaartje van de streek te maken. Zo werken we bijvoorbeeld al samen met regionale partijen rondom de huisstijl en communicatie, eventsupport en faciliteiten. Zo bouwen we niet alleen aan een krachtig streekeigen evenement, maar verrijken we ook onderling het netwerk voor andere activiteiten.

Het Nederlandse Rode Kruis
Om de gezonde ambities te onderstrepen is het Nederlandse Rode Kruis gekozen als het begunstigde goede doel. Deze organisatie en het werk dat zij doen, spelen een belangrijke rol tijdens de bijeenkomst. Een deel van de opbrengst van het evenement wordt jaarlijks geschonken ten gunste van de hulpverleningsactiviteiten van het Nederlandse Rode Kruis.

Goed om te weten

  • De Nationale Kersenparty wordt ondersteund door Regio Rivierenland ten behoeve van de lobby en branding van Fruitdelta Rivierenland.
  • De party zal jaarlijks plaatsvinden op de laatste vrijdag van juni in een van de Rivierenlandse gastgemeente.
  • De eerste editie van de Nationale Kersenparty vindt plaats op vrijdag 23 juni van 16.00 tot 20.00 uur in de St. Maartenskerk in gastgemeente Tiel.
  • De organisatie en coördinatie van de Nationale Kersenparty wordt verzorgd door het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland.

De mogelijkheden om u aan te melden en meer informatie over de Nationale Kersenparty vindt u op Nationalekersenparty.nl.

Bas van Es onderscheiden namens de koning

Vanmorgen werden traditie getrouw weer een aantal Tielenaren onderscheiden ter gelegenheid van Lintjesregen 2017. Hierbij kregen een vijftal Tielenaren de Koninklijke Onderscheiding. Zij werden allen Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Beenakker reikte de versierselen behorende bij de onderscheiding in de raadzaal.

Een van de vijf vrijwilligers was Bas van Es die al sinds 1965 vrijwilliger is bij het Rode Kruis. Hij is evenementen hulpverlener en daarnaast instructeur Eerste hulp.

Daarnaast was de Bas actief betrokken bij het organiseren van een eigen onderkomen aan de Haaftenlaan. Ook zette hij zich in voor fondsen- en sponsorwerving.

Binnen de afdeling Tiel hebben we vanaf heden twee leden die Lid in de Orde van Oranje-Nassau zijn. Enkele jaren eerder ontving Jannie de Jong ook deze onderscheiding.

Nederlanders slecht voorbereid op winterweer

Nederlanders zijn vaak slecht voorbereid op koud weer en doen er soms wat lacherig over. Toch is het verstandig om bij die enkele koude dagen in Nederland goed na te denken voor je de deur uit gaat, zo adviseert het Rode Kruis. Door slechte voorbereiding lopen mensen een groter risico op ongelukken of onderkoeling. Bijna de helft van de Nederlanders heeft geen strooizout in de kast staan en een grote groep automobilisten loopt de kans om onderkoeld te raken wanneer zij stranden in een file bij extreme kou. Iets minder dan de helft van de Nederlanders heeft namelijk maar een deken in de auto. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis.

Nederlanders trekken zich nauwelijks wat aan van lage temperaturen en sneeuw. De meeste mensen gaan gewoon verder met hun dagelijkse bezigheden wanneer extreme kou toeslaat. Uit het onderzoek  blijkt dat 80 procent van de Nederlanders met de auto op pad zou gaan met een gevoelstemperatuur van -20 graden. Maar liefst 80 procent neemt in dat geval geen eten mee en 60 vertrekt zonder drinken. ,,Het kan van groot belang zijn om dit mee te nemen. Stel dat iemand vast komt te zitten of een flinke vertraging heeft door het winterse weer, dan is het goed om in ieder geval een deken, eten, drinken en eventuele medicatie in de auto te hebben liggen om de tijd te overbruggen”, benadrukt Rode Kruis-ambassadeur en weervrouw Helga van Leur.


Ruim veertig procent van de Nederlanders gaat in deze kou lopend naar hun bestemming. Mensen gaan vooral de deur uit voor werk gerelateerde zaken, om hun kinderen op te halen of boodschappen te doen. Met name voor kwetsbare mensen zoals ouderen en fysiek beperkten is kou een groot risico. Bij ouderen komt dit omdat hun lichaam vaak minder goed in staat is op temperatuur te blijven en moeizamer beweegt. Het Rode Kruis vraagt mensen daarom om bij kou iets meer op de oudere naasten en buurtbewoners te letten.


Preventie

Het Rode Kruis adviseert mensen om goed voorbereid op pad te gaan en geeft tips via de website en sociale media wanneer het koud is. Reizigers kunnen natuurlijk het beste goed letten op de weersverwachtingen en de situatie op de weg voordat zij het huis verlaten.
Automobilisten doen er goed aan om met voldoende brandstof op reis te gaan om lange files te kunnen overbruggen. Ook is het verstandig van reizigers om het thuisfront te laten weten als ze de weg op gaan. Wie onderweg toch in de problemen komt, kan de Rode Kruis EHBO-app raadplegen. De app geeft aan wat je kan doen in geval van nood en hoe je een ander het beste kan helpen.

Het Nederlandse Rode Kruis bestaat 150 jaar​

Hoera! Het Nederlandse Rode Kruis bestaat 150 jaar​. Het Rode Kruis Tiel bestond in 2016 inmiddels al 100 jaar!

Van de Frans-Duitse oorlog tot de tragedie met de monstertruck in Haaksbergen, en van de vuurwerkramp in Enschede tot de watersnoodramp in 1953. Het Rode Kruis is al 150 jaar ‘hier om te helpen’. “​Maar”, begint Belinda, “omdat het in tijden van nood toch vaak de ‘gewone’ mensen – de omstanders – zijn die als eersten moeten handelen, stellen wij dit jubileumjaar in het teken van EHBO.”

Jaar van de EHBO​

Jaarlijks raken maar liefst 7,6 miljoen mensen gewond door een ongeval. Veel van die ongevallen gebeuren in en om het huis. “Het Rode Kruis vindt het belangrijk dat méér mensen weten hoe ze Eerste Hulp moeten verlenen”, aldus Belinda. “Daarom worden er vanaf vandaag bijvoorbeeld ook online EHBO-cursussen weggegeven​.​”

Het Rode Kruis trakteert ook nog op een heleboel andere acties en evenementen. “Er komt bijvoorbeeld een reizende tentoonstelling, een boek, een documentaire, een lezing in de Ridderzaal én de vrijwilligers worden dit jaar extra in het zonnetje gezet!” ​​

Klein stukje geschiedenis

Op 19 juli 1867 tekende Koning Willem III in Apeldoorn een Koninklijk Besluit tot oprichting van eene Nederlandsche vereeniging tot het verleenen van hulp aan zieke en gewonde Krijgslieden in tijd van oorlog, ofwel: het Nederlandse Rode Kruis. Het Internationale Rode Kruis werd vier jaar eerder al opgericht door de Zwitserse bankier Henry Dunant.

In memoriam: Herman Briene (1969 – 2016)

Met grote schrik en verslagenheid kwam zondag jl. het bericht tot ons dat onze zeer gewaardeerde vrijwilliger Herman Briene is overleden.

Herman was ruim 15 jaar actief binnen de afdeling van het Rode Kruis Tiel e.o. Hij draaide zijn inzetten als evenementenhulpverlener met volle overgave en enthousiasme. Daarnaast was Herman ook lid van het Nationale Noodhulpteam binnen het Rode Kruis. Herman zorgde altijd voor een goede sfeer en was een bindende factor, daarmee nam hij een unieke en onvervangbare plaats in binnen het team.

Het wegvallen van Herman is een groot gemis voor iedereen die hem heeft gekend en wij wensen zijn echtgenote Betty en zijn kinderen Shannon en Dylan heel veel sterkte toe.